(Resipi ini boleh didapati dalam bahasa Inggeris di sini)
Bahan-bahan:
(Resepi untuk 4 hidangan)
2 kuning telur
2 biji telur
3 sudu gula
3 1/2 auns coklat gelap dicincang
5 sudu mentega
4 sudu teh serbuk koko
3 sudu tepung
secubit garam
Beberapa titis ekstrak vanila
Gula aising dan buah strawberi untuk hiasan.
Cara Penyediaan:
Gris 4 biji mangkuk ramekins (saiz 5 1/2 auns) dengan mentenga. Tempat semuanya ke dalam mangkuk kaserol .
Putar kuning telur, telur, dan gula dalam mangkuk sehingga ringan berbuih dan berwarna kekuningan seperti warna lemon. Ketepikan.
Cairkan coklat gelap dan mentega di dalam mikrowave dalam jangka masa 30 saat , kacau dan ulang 1 hingga 3 minit sehingga cair sepenuhnya.
Masukkan campuran coklat cair dan gula ke dalam adunan telur tadi. Putar sehingga campuran sebati.
Ayak serbuk koko ke dalam adunan; kacau hingga mesra.
Ayak tepung dan garam ke dalam adunan; kacau hingga mesra.
Masukkan ekstrak vanila ke dalam adunan; kacau hingga mesra.
Pindahkan adunan masuk ke dalam beg plastik.
Gunting satu sudut beg itu untuk membuat muncung.
Picit adunan sama banyak ke dalam setiapmangkuk ramekin yang telah disediakan ; ketuk mangkuk ramekin perlahan-lahan untuk mengeluarkan gelembung udara. Simpan dalam peti sejuk anggaran 30 minit.
Sementara itu panaskan ketuhar kepada 425 darjah F (220 darjah C).
Susun ramekins dalam mangkuk kaserol . Tuangkan air panas ke dalam pinggan kaserol sehingga separuh aras mangkuk ramekins .
Masukkan ke dalam ketuhar yang telah panas selama 15-18 minit.
Keluarkan dan ketepikan selama 15 minit.
Longgarkan tepi kek dari mangkuk ramekin dengan pisau . Terbalikkan setiap kek ke pinggan dan taburkan dengan serbuk gula aising dan hiasi dengan hirisan buah strawberi.
No comments:
Post a Comment