Resipi Kek Kukus Coklat Karamel
~untuk lapisan karamel~
2 sudu besar gula
Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu air. Masak di atas api sederhanasambil dikacau. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Kacau sehingga perang dan likat. Tutup api dan tuang ke dalam loyang kek. Ketepikan.
~untuk lapisan puding~
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji telur
sedikit esen
Satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan pukul lembut hingga sebati. Tuangkan ke dalam loyang yang mengandungi karamel tadi. Kukus selama 20 minit.
~untuk lapisan kek coklat~
Bahan A:
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan masak sebentar di atas api sederhana. Kacau hingga sebati dan tutup api.
Bahan B:
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Satukan semua bahan B dan ayak.
Bahan C:
3 biji telur
Pukul hingga kembang
Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Kacau hingga mesra.
Masukkan adunan ke dalam puding yang telah dikukus. Kukus lagi selama 1 jam atau sehingga masak.
Setelah masak, sejukkan kek pada suhu bilik.
Kemudian dengan berhati-hati telangkupkan kek untuk keluarkan dari loyang.
Selamat mencuba.
Sumber : http://www.resepi4u.com
No comments:
Post a Comment